VINICOLA TOMELLOSO
Историята на Виникола де Томейосо започва от 1986 година, когато 28 фамилии от лозари и предприемачи с отделни изби решават да обединят на пазара вината, които до този момент произвеждат поотделно. През 1988 решават да наемат изба, в която да работят заедно, а през 1989 започват строителството на своя собствена изба. Това, което обединява тези партньори и привлича следващи, е идеята да предлагат вината си в различен за региона формат: бутилирано вино с високо качество. Поради тази причина започват пълна реконструкция на лозовите масиви, възстановяват насажденията на традиционния местен сорт Айрен и засаждат нови и непознати за региона сортове като Макабео (Виура) и Совиньон Блан.
Поради липсата на червени сортове, засаждат Сенсибел (Темпранийо), Каберне Совиньон, Мерло и др. След това построяват изба, където да протича винопроизводството и отлежаването, като я снабдяват с най-новите технологии, ставайки пионери в много отношения в региона. През 1991 година излиза и първото бутилирано вино: Анил. Това вино, направено от сорта Макабео е нова концепция за бяло вино от Ла Манча и е революция за бутилираните вина в региона.
Скоро след това, излиза и първото бутилирано червено вино от линията „Абрего“ и „Торе де Газате“, следват го две нови линии – „Алсур“, „Финка Серада“ и „Газате“, с които да покрият различни сегменти на пазара.
В днешни дни, избата разполага с голяма зала за отлежаване с френски и американски дъбови бъчви, където най-добрите ни червени вина стареят и където произвеждаме нашето пенливо вино „Мантолан“. С упоритостта и вярата на членовете на избата, броят на произведените бутилки расте всяка година, вината са познати извън региона и извън граница.
Томейосо се намира в центъра на Ла Манча, североизточно от провинция Сиудад Реал. Река Гуадиана формира границата на юг, а на запад се намират красивите езера „Лагунас де Руидера“. Томейосо се намира в сърцето на земята на Дон Кихот, един модерен и оживен град, който пази традициите и ценностите си, както и историята си. Ла Манча е много важен винен център, където от векове земеделието и производството на вино са част от културата на региона.
1
продукти