FERRARI
MIONETTO
ELENA WALCH
MASI AGRICOLA
TENUTA DI BISERNO
TENUTA SETTE PONTI
PICINI
LOUIS LATOUR
LA CHABLISIENNE
DOMAINE DU TARIQUET
KURT ANGERER
FAMILLE QUIOT
NERAGORA
IVO VARBANOV
TSAREV BROD
EDOARDO MIROGLIO
LOGODAJ
SALLA ESTATE
Винарска изба „САЛЛА ЕСТЕЙТ“ е създадена през 2010 година.Намира се в село Блъсково, общ.Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от гр. Варна. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан. При обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.
MANASTIRA WINERY
MARRYVALE
PAF 14
VINICOLA TOMELLOSO
BODEGAS V VINEDOS LABASTIDA
FINCA SOBRENO
VILLA CONCHI
CHATEAU TEYSSIER
VINA SAN PEDRO
LEYDA
FINCA LA CELIA
KTIMA PAVLIDIS
JOSEPH PHELPS
MICHEL ROLLAND AND JAVIER GALARETA
HENRY MOUNIER
KREMLIN AWARD
PRODAL
CASTRA RUBRA
VILLA MELNIK
Винарска изба Вила Мелник е семейна фирма, продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история. Притежава около 30ха собствени лозя и модерна винарна край с. Хърсово, на 5км от гр.Мелник. Отглеждат се широка мелнишка лоза, мелник 55, мавруд и руен, както и каберне совиньон, мерло, сира, пино ноар и санджовезе, керацуда, тамянка, сандански мискет, шардоне, совиньон блан и вионие. Винарната е изградена на три нива и процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи чрез силата на гравитацията, спестявайки енергия и запазвайки естествената структура на виното. Годишният капацитет за преработка е 250т грозде, а производството – 200,000 бутилки. Избата е вкопана в пясъчен хълм и продължава в дълбоки тунели, където виното отлежава в 225-литрови бъчви от американски, български и френски дъб. Вината на Вила Мелник можете да откриете с търговските марки AplauZ, Bergulé, Family Tradition, Young&Crazy и Orange Wine. Винарната разполага с отлични условия за винен туризъм и посреща винолюбители от страната и чужбина за турове и дегустации всеки ден.
CHATEAU KOLAROVO
“Шато Коларово” е малка бутикова изба, основана през 2009 г. Разположена е сред югозападните склонове на Сакар планина, в близост до град Харманли и носи името на селото, в което се намира. Притежава 20 ха собствени, отлично поддържани лозя, от сортовете Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Сира, Пти Вердо и Малбек. Годишно произвеждаме около 50 000 бутилки вино, разпределени в къси бутикови серии, но винаги мощни, с мек южен характер, зрял плод и опушени нотки.
Собственик на винарната е Стоян Стоянов, бизнесмен от Стара Загора, ревностен почитател на виното и голям любител на конете. Когато реституцията на семейните лозя го отвежда в Южен Сакар, той решава да възроди семейните традици, закупува старата мандра в с. Коларово и я преустройва във винарна. Енолог е Илиана Коева, завършила ВХВП в гр. Пловдив и специализирала в Сонома, Калифорния. Тя работи за Шато Коларово от самото начало, от времето, когато избата се „поместваше” само в проектната папка.
Избата се представя на пазара с няколко бранда. Чисто сортовите вина са с марка „Шато Коларово” - Мерло, Каберне совиньон и Сира. Купажните вина са с брандовете „Ахал” и специалната селекция „СКС”. Името „Ахал” е съкратено от Ахал-Теке, което означава „небесен, божествен кон”. Собственикът на винарната е и собственик на единствения жребец от породата Ахал-Теке в България. Серия „Мегалит” е изцяло от чисто сортови резерви, отлежавали между 12 и 18 месеца във френски бъчви, първо и второ зареждане.
Стремежът на екипа на ВИ „Шато Коларово” към индивидуалност и постоянство в качеството на вината е отличен с десетки медали от престижни международни конкурси във Франция, Великобритания, Германия, Белгия, Португалия и Канада.
MARYAN WINERY
Ние сме семейство Иванови – Светла и Илия, и синовете ни Петър и Владимир. Заедно с нашия приятел – енологът и агроном Стефан Чоранов, създадохме Винарска изба Марян през 2010 година. Идеята ни е да създаваме малки серии вина и да продължим традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край.
Кръстихме избата на село Мяран, там където с много отдаденост правим нашите вина, а необикновената история на селото е свързана с легендата за красивата Кера Тамара – дъщеря на Цар Иван Александър и сестра на Цар Иван Шишман – последният Български владетел.
Построена в пазвите на Стара Планина, избата съчетава най-добрите условия за създаване на уникални вина.
За нашите вина подбираме най-доброто грозде от наблюдавани лозя.
Поръчахме технологичното оборудване специално за избата в съответствие с класическите технологии за производство на червени и бели вина.
В имената на вината запечатахме късче от Българската история и от славното Второ Българско Царство.
ХАРАЛАМБИЕВИ/HARALAMBIEVI
Началото бе поставено през 2009 година, когато Димитър Хараламбиев – двигателят на HARALAMBIEVI Family Vineyards and Winery, решава да се впусне в осъществяването на една своя мечта … винена мечта – воден от любовта си към виното Митко (както повечето хора го наричат) предприема конкретни действия по реализирането на една дългогодишна своя идея – да създаде лозе – такова, каквото винаги си е представял да отглежда, за да произвежда вино – такова, каквото винаги е искал да произвежда.
Без да има кой знае какъв практически опит, без голям финансов ресурс, без да има дори трактор и служители, се впуска в търсене на подходящ терен за засаждане. Щастлива случайност го отвежда в село Садовец край Плевен, където среща подкрепата на местното население и с находчивост и упоритост засажда бленуваното лозе – нарича го „Калугерица“ на името на една красива прелетна птичка Калугерица, която среща докато засажда лозето и също като него била прелетяла от някъде на юг чак в Садовец. Така стават факт първите 90 дка лозе! Засажда го основно със сортовете Каберне Совиньон и Пино Ноар.
Първата година по отглежда на новото лозе и създаване на организацията на Митко в новото му поприще на лозар е трудна. Втората – не по-малко трудна. Не се отказва, трупа опит, не може да се отрече и че е късметлия – в Садовец среща и своята любов Цветелина. Заедно решават, че ще се впуснат в по-голям проект и ще създадат голямо лозарско стопанство. И го правят!
През 2012 година е засадено най-голямото по площ лозе с най-богато сортово разнообразие от основно бели винени сортове грозде – Лозе „Над пещерите“ край с.Петърница с обща площ от 250 дка, на 200 метра надморска височина, преобладаваща сива горска почва, тънък почвен слой между 0,8 и 1,5 метра, разположена върху карст, което подпомага лесното дрениране на водата и по-ранно узряване на гроздето. Името на лозето е вдъхновено от красивите 5 пещери, над които се простира масивът, една от които е пещера “Водницата”. “Над пещерите” предлага чудесни условия за отглеждане на сортовете Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Пино Ноар … Като тероарът вече доказано се проявява категорично във вината, създадени с грозде от това лозе …
През 2013 година пък бе засадено емблематичното за Haralambievi и най-известното в района Лозе „Дъбника„ край село Горни Дъбник с обща площ от 170 дка и интересна сортова структура – Мерло, Каберне Фран, Рубин, Мускат Отонел. Всеки от района е виждал и знае за Лозе „Дъбника“ – лозето, което даде реколта още на втората година от отглеждането му. И днес ако пътуваш по пътя София-Бяла 20-тина км преди Плевен вдясно ще се открие чудна гледка пред теб – красив пейзаж на лозе с прави редове и обширност додето погледа ти стига … Тогава, през 2013 със засаждането на лозе „Дъбника“ съвпада и раждането на първия син на Цвети и Митко – Калин. Там, на лозе „Дъбника“, ако спреш в периода след Август до късна есен, по време на гроздобера, много е вероятно да срещнеш някого от Haralambievi – защото лозето се е превърнало в местния лозарски пункт, където заклетите любители винари от района с вековни винени традиции – Плевен, през есента се сдобиват с качествено грозде за реализиране на домашните си вино-идеи, или просто идват да си поговорим за вино …
През 2017 година (годината отново щастливо съвпада с раждането пък на втория син във фамилията – Дамян, и така заедно и с голямата вече Ивайла, децата на Хараламбиеви стават 3) … та през 2017 година се засажда и Лозе „Могилите“ край село Горталово – тук концепцията е насочена предимно към устойчиви сортове.
Общата площ на отглежданите от лозарското стопанство лозя надхвърля 850 дка. Трупа се опит година след година. Реализират се няколко реколти. Но собствената винарна, с която да се затвори цикъла, да има пълен контрол върху производствения процес и да стане възможно осъществяването на мечтата докрай, все още не е налична …
През 2018 година, натрупали опит и увереност в лозарството и имайки подкрепата на своя екип, когато лозята достигат оптимална фаза в развитието си, HARALAMBIEVI създават и последното звено по пътя на сбъдване на мечтите си и затваряне на производствения цикъл – винарната! Всички мощности на организацията се насочват към реализирането на така необходимата винарна – първи винарски проект на HARALAMBIEVI – „Винарска изба Петърница“, където бе възобновена старата кооперативна изба на село Петърница, обл. Плевен и бе създаден малък винопроизводствен обект с капацитет до 1000 хл вино годишно.
Избата е тясно специализирана в производството на къси серии вина от местните, създадени в Плевен, сортове Кайлъшки мискет и Рубин, също така премиум бели и отличителни елегантни червени вина от класически световни сортове.
ВИЛА БАСАРЕА/VILLA BASSAREA
Вила Басареа e създадена през 2014г. в гр. Харманли от трима приятели (братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев), водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде, съчетавайки модерната технология с традициите на нашите предци.
За направата на всяко едно от вината на избата се използва грозде от региона (основно край с. Изворово и с. Коларово), отглеждано от изтъкнати местни лозари.
Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд.
Cериите вина са „Villa Bassarea“, „Villa Bassarea Reserve“ и „Image“. Името на избата произлиза от "Bassareus", което е тракийско прозвище на Дионис.
CANTINA KURTATSCH/КАНТИНА КУРТАЧ
Cantina KURTATSCH е винарна, която се намира в северната част на Италия, регион Алто Адидже. Тя носи името на населеното място, в което се намира - малкото градче Куртач на немски или Кортачия на италиански. То се намира в южната част на Алто Адидже на югоизточните склонове на Доломитите на 330 метра надморска височина, където живечт 2200 жители.
Само по себе си местоположението е уникално с това, че алпийските течения, слизащи от планината, срещат средиземноморските такива, навлизащи по образувалия се улей в тази част на планинската верига от сравнително близо намиращото се море.
Cantina KURTATSCH е създадена през 1900 година като кооператив, който е съществуващ и до днес. Той обединява 190 собственици на лозяв региона около градчето, които са общо 190 хектара. 80% от всички лозови насаждения се отглеждат по стръмните и скалисти склонове на планината.
Cantina KURTATSCH отглежда 13 различни сорта, като се фокусират върху тероара, на който се отглежда всеки един от тях. Основните почвени характеристики са две
- чакълести и пясъчни богати на доломит за белите вина
- глинести с пясъчни отлагания за червените вина
Cantina KURTATSCH разчита на млад и амбициозен екип за развитието на винарната. Президент е Andreas Kofler, който все още няма 40 години.