MANASTIRA WINERY
Винарска изба „Манастира” е специализирана в производството на висококачествени вина. Разположена е в Южна България, на 25 км северозападно от град Пазарджик, в дълбока долина обградена от склоновете на Средна гора, покрай брега на река Тополница до село Лесичово. Построена е върху територия с богато културно и историческо наследство. Винопроизводството в региона датира още от времето на древните траки и се слави с хилядолетни винарски традиции. Нашата любов към историята, богатството на българската природа и доброто вино ни помагат да превърнем това късче земя в земен рай.
История
В едно красиво кътче, обрасло с дъбови гори, покрито със зелени треви, блестели стените на християнски манастир. Той се намирал на 3 км. западно от село Лесичово, покрай водите на река Тополница. Това духовно средище, възникнало през Второто българско царство, пръскало светлина в душите и сърцата на християните от околните села и махали. В него имало чудотворна икона на Света Богородица, която лекувала болните, повярвали в божествената сила.”
В началото на XV век манастирът бил унищожен от турците, които завладели земите по средното течение на река Тополница. Те го запалили и разрушили високите каменни стени. Останали само дебелите основи да свидетелстват за неговото съществуване. Присъствието на това църковно средище в миналото дало името на местността – „Манастира”.
Винарска изба „Манастира” разполага с 300 дка първокласни лозя от сортовете: Каберне Совиньон, Мавруд, Мерло, Сира, Анчелота, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат Отонел.
Избата и лозовите масиви са разположени в Тракийската низина – най-подходящият за отглеждане на грозде регион в България. Винопроизводството датира още от времето на древните траки и се слави с хилядолетни винарски традиции. Климатичните условия на този край дават добри предпоставки за получаването на богати, плътни и запомнящи се червени вина от сортовете „Каберне Совиньон” и „Мавруд. Подходящата комбинация от климатични и почвени особености благоприятстват за отлично качество на лозята и уникалния характер на вината. В района се отглеждат бели и червени сортове грозде, но червените доминират по количество.
Постоянната грижа за лозята се отразява върху качеството на гроздето и колко добре узрява то. Затова група специалисти контролира целогодишно лозовите масиви. Гроздоберът започва средата на септември, началото на октомври, когато гроздете достигне оптимална зрялост. Бере се на ръка, а след това се транспортира до избата в малки пластмасови касетки, където ръчно се отстраняват всички дефектни зърна. Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана.
7
продукти
Продукти
Страница 1 от 1